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Provider and CQC Inspector FAQs for meeting CQCs requirements 
of employment for Regulation 19 

 
Regulation 19(3)(a) of the Health and Social Care Act (Regulated Activities) 
Regulations 2014 requires providers to make available to CQC the information set 
out in Schedule 3. 
 
CQC Inspectors may ask for this information at any time in relation to each “person 
employed for the purposes of carrying on a regulated activity” (see Regulation 19(1). 
 
“Person employed” will include any member of staff who currently works in the 
service including agency, bank staff and volunteers (based on the broad meaning of 
“employment” set out in Regulation 2, which extends the scope to those engaged 
otherwise than under a contract). 
 
The provision that the person is employed “for the purposes of carrying on a 
regulated activity” is likely to mean that the information will be required for the 
majority of (if not all) staff, including those who do not come into direct contact with 
service users. 
 
The FAQs below have been written to help providers and inspectors to understand 
what is required to meet Regulation 19. These changes came into force on 1 April 
2010 under Regulation 21(b) of the Health and Social Care Act 2008 (Regulated 
Activities) Regulations 2010, and apply to all providers registering or registered with 
CQC from that date.  
 
CQC has committed to developing and maintaining an open, transparent and 
challenging relationship with providers. The approach to inspection starts by looking 
for good practice and encouraging improvement. This guidance is not meant to steer 
inspectors away from looking for “good” as they will still apply a proportionate and 
risk based approach when inspecting under this regulation.   
 
Q1. What is covered in Schedule 3 and what information is needed for each 
one?  
 
Schedule 3 sets out eight categories of information required to be kept by providers 
about all persons employed in the provision of services.  
 
Inspectors do not need to look at all eight types of information at every inspection, 
but they do need to be assured that providers have this information. So, if 
information is received that concerns CQC, the inspector may ask to see and review 
as much as they deem necessary.  
 
 

Type of information required Explanation 
 

1. Proof of identity including a recent 
photograph. 

A photograph will not be accepted as 
“recent” if the staff member can’t be 
recognised from that passport photograph 
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anymore (for example, they have since had 
plastic surgery). 
A new photograph would not be required for 
a slight change of appearance - for example, 
dyeing hair or growing a beard.  
 

2. Where required for the purposes of an 
exempted question in accordance with 
section 113A(2)(b) of the Police Act 1997, 
a copy of a criminal record certificate 
issued under section 113A of that Act 
together with, after the appointed day and 
where applicable, the information 
mentioned in section 30A(3) of the 
Safeguarding Vulnerable Groups Act 2006 
(provision of barring information on 
request). 

 

CQC expects each provider to undertake the 
level of DBS check for which a particular 
staff member is eligible (see DBS website 
for information about eligibility). For some 
staff this will be a DBS issued standard 
criminal record check, for others an 
enhanced criminal records check or an 
enhanced check with barred list information. 
 
Providers must be able to demonstrate 
sound reasons for not obtaining a full DBS 
check before a person takes up post, and 
also demonstrate they have assessed any 
potential risk. 
 
AdultFirst checks are for working with adults, 
and should not be relied upon routinely. 
They are not appropriate for those intending 
to work with children. 
 
Inspectors will not routinely ask to see a staff 
member’s hard copy DBS check (although, if 
necessary, may do so in a particular case to 
determine whether a provider is meeting the 
regulatory requirements).  Inspectors will 
expect to see that the provider is keeping a 
record of the information obtained (including 
whether barred list information was 
received) and, if a criminal record was 
reported, evidence that any risks posed by 
the staff member have been considered and 
assessed. 
 

 

3. Where required for the purposes of an 
exempted question asked for a prescribed 
purpose under section 113B(2)(b) of the 
Police Act 1997, a copy of an enhanced 
criminal record certificate issued under 
section 113B of that Act together with, where 
applicable, suitability information relating to 
children or vulnerable adults. 
 

4. Satisfactory evidence of conduct in 
previous employment concerned with the 
provision of services relating to— 
 

(a) health or social care, or 
 
(b) children or vulnerable adults. 

 
(This does not apply if member of staff 
has not previous worked in health or 

This information may be in the form of a 
Reference from a previous employer - but 
need not be.   
 
Written appraisal documentation may also 
be relied upon to demonstrate an employer’s 
view of an individual’s conduct. 
Written evidence from other persons would 
also be acceptable if it provides information 
regarding an individual’s conduct. 

https://www.gov.uk/government/collections/dbs-eligibility-guidance
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social care / worked with children or 
vulnerable adults) 
 

5. Where a person has been previously 
employed in a position whose duties 
involved work with children or vulnerable 
adults, satisfactory verification, so far as 
reasonably practicable, of the reason why 
the person’s employment in that position 
ended. 

 
(This does not apply if member of staff 
has not previous worked with children or 
vulnerable adults) 
 

Information may be held electronically and 
must outline all relevant periods of 
employment or self-employment and the 
person’s reason for leaving that 
employment. If it has not been practicable to 
obtain such information, a provider should 
be able to demonstrate that every 
reasonable attempt has been made to 
assure itself about an individual. 
 
 

6. In so far as it is reasonably practicable to 
obtain, satisfactory documentary evidence 
of any qualification relevant to the duties 
for which the person is employed or 
appointed to perform. 

 

Documentary evidence may be in the form 
of a certificate or could be written 
confirmation from the awarding body that a 
qualification has been achieved.  
Providers can also check professional 
qualifications and professional registration 
status online with the relevant regulatory 
body (e.g. the Nursing and Midwifery 
Council) and should do this where a person 
has stated they are on a professional 
register. 

7. A full employment history, together with a 
satisfactory written explanation of any 
gaps in employment. 

 

A “full employment history” means a career 
history from the age of first employment. 
This information may be in the form of a 
Curriculum Vitae but need not be.   
 
Information may be held electronically and 
must outline all periods of employment or 
self-employment (whether or not related to 
health or social care), showing beginning 
and end dates, (actual or approximated 
month and year), together with an 
explanation of periods of non-employment.   
 
Individual placements within a continuous 
period of employment need not be listed. 
 

8. Satisfactory information about any physical 
or mental health conditions which are 
relevant to the person's capability, after 
reasonable adjustments are made, to 
properly perform tasks which are intrinsic 
to their employment or appointment for the 
purposes of the regulated activity. 

If, after reasonable adjustments have been 
made (as described in equality legislation), a 
particular health condition may nevertheless 
impact on capability to perform tasks, 
information about that condition must be 
kept for the purposes of this paragraph.   
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Q.2. What approach will CQC take during an inspection?  
 
A. During an inspection, the Inspector will consider any information put forward by a 

provider seeking to demonstrate compliance with the Schedule. 
 
When considering the amount of information to review, Inspectors will act 
proportionately and will (generally) ask for a sample of records.  This may mean that 
documents are not reviewed in relation to all 8 categories of information or that 
documents relating to a particular category are not required in respect of every 
employee. However, inspectors may ask to review further documents as necessary.  
 
CQC Inspectors may ask providers for copies of documents (or printouts of 
information held electronically) – if they do so, they will adopt a similar proportionate 
approach to the copying of documents as they would to the review of documents. It 
is not necessary for providers to keep documents in paper format. Electronic or 
online evidence can also be used 
 
There is a range of good guidance documents for providers that cover values-based 
recruitment, appraisal, development and disciplinary actions. CQC expects providers 
to be aware of a range of guidelines relevant to their business sector, and to be able 
to demonstrate that the recruitment and selection procedures are consistent with 
responsible employment practice. 
 
Q.3. What if an applicant can’t remember all their previous jobs?  
 
A. If an applicant has not compiled a CV from commencement of their first 

employment, they may find it difficult to recall some employers/jobs. Anyone 
seeking employment must still attempt to provide a full employment history, and 
make it clear in their application where they are unable to recall some 
information. Providers should discuss/explore any gaps further with the applicant 
at the initial interview. CQC expects the provider to be doing this as part of their 
recruitment procedure risk assessment when this information cannot be obtained.  

 
 
Q.4. Do providers have to obtain evidence of conduct for every part of the 
complete employment history from applicants?  
 
A. No – only those roles which relate to health and social care, or working with 

children or vulnerable adults. 
 
 
Q.5. Is there a minimum requirement for the period covered by the evidence of 
conduct?  
 
A. No. The provider is required to undertake sufficient checks so they can evidence 

the applicant:  

 Is of good character 
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 Has the necessary qualifications, competence, skills and experience 
necessary for the work to be performed  

 Is able to properly perform the tasks (after any reasonable adjustment) 
 

 
Q.6. What if the evidence of conduct only confirms dates of employment?  
 
Providers should make every effort to gain additional information about the person’s 
character, skills and experience. However, some companies/organisations will only 
provide a statement confirming dates of employment.  When this occurs, providers 
should assess any potential risk and make sure the person has appropriate 
supervision until they can demonstrate competence. 
 
Q.7. Do providers need to obtain full employment histories and evidence of 
conduct for existing staff retrospectively?  
 
A. No. Inspectors must be proportionate about past recruitment practices, especially 

where people were recruited many years ago. However, this needs to be 
considered case by case.  
 
If people have been recruited since the Fundamental Standards were introduced 
in 2014, an Inspector might ask the provider about the rationale for the 
recruitment practices so, if providers follow any particular good practice guidance, 
it would be helpful to show this to Inspectors.  
 
If providers have any current concerns about the performance, abilities, physical 
or mental health of any of their staff, the Inspector will want to see what steps 
they have taken to address these, or to mitigate risks to the people who receive 
support, such as regular supervision and provision of opportunities for learning 
and development. This is more important than plugging employment gaps in staff 
files.  

 
Q.8. What if the checks under Regulation 19 have not been completed  
 
A. A failure to evidence safe recruitment practice is likely to result in a breach of 

regulation which could affect the rating under Safe, Effective and/or Well-led. 
 

Where providers have not been able to gain appropriate evidence of conduct, 
they must demonstrate that every attempt was made. If these attempts are not 
successful then providers should consider supervision options as previously 
mentioned under Question 6. 

 
Inspectors will use the CQC enforcement policy and decision tree to decide what 
regulatory action to take if they find recruitment practice is not safe.   

 
Q.9 How long should providers keep staff information/records?  
 

In relation to all records, providers must take into account guidelines produced 
by the Information Commissioner’s Office in relation to General Data Protection 
Regulation (GDPR) (including Principle E, which requires that personal data 
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shall be kept in a form which permits identification of data subjects for no longer 
than is necessary for the purposes for which it is processed) 
 
CQC retains staff recruitment records for 7 years after the staff member has left 
the organisation..  
 
For those who are (or who work with) NHS providers, the Information 
Governance Alliance has published the Records Management Code of Practice 
for Health and Social Care 2016. This provides, in relation to persons employed: 
 
Upon termination of contract, records must be held up to and beyond their 
statutory retirement age. 
 
Staff records may be retained beyond 20 years if they continue to be required for 
NHS business purposes, in accordance with Retention Instrument 122. They are 
not exempt from Principle E of the [GDPR]. 
 
To reduce the burden of storage and for reasons of confidentiality it is 
recommended that a summary be prepared and held until the employee’s 75th 
birthday or 6 years after leaving whichever is the longer and then reviewed. 
 
It can be found here in full: https://digital.nhs.uk/article/1202/Records-
Management-Code-of-Practice-for-Health-and-Social-Care-2016  

 

https://digital.nhs.uk/article/1202/Records-Management-Code-of-Practice-for-Health-and-Social-Care-2016
https://digital.nhs.uk/article/1202/Records-Management-Code-of-Practice-for-Health-and-Social-Care-2016

